Заради пандемията БВП на Япония е намалял с 4,8% през 2020 г.

Заради пандемията БВП на Япония е намалял с 4,8% през 2020 г. Снимка: pixabay

Третата по големина икономика в света се е свила за първи път от 2009 г. насам

Заради здравната криза брутният вътрешен продукт на Япония е спаднал с 4,8% през 2020 г., според предварителните данни, публикувани от правителството вчера, пише 20minutes. 

След резкия спад между април и юни 2020 г., когато икономическата активност е била парализирана по време на извънредното положение (-8,3% спад на БВП), страната е възобновила растежа си от юли до септември (+ 5,3%), както и през четвъртото тримесечие на миналата година (+ 3%).

Японският износ е нараснал в края на 2020 г., като допълнително е ускорил възстановяването си през четвъртото тримесечие (+ 11,1% за октомври–декември). 

Въпреки добрите новини за японския БВП от средата на 2020 г., възходящият тренд може да бъде прекъснат през първото тримесечие на тази година, дори ако перспективите за 2021 г. като цяло останат добри, според икономистите. Причината е въведеното извънредно положение от януари в няколко департамента на Япония, включително в Токио и предградията му, в опит да се овладее покачващият се брой на заразените с коронавирус от началото на 2021 г. 

Извънредното положение, което трябва да продължи до 7 март, заплашва да наруши и отчетената положителна динамика в потреблението на домакинствата в края на миналата година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: