Колко трябва да струва петролът и колко дълго ще растат цените

Колко трябва да струва петролът и колко дълго ще растат цените Снимка: pixabay

Цените на петрола тази година са, може би, главният обект на вниманието на борсовите играчи. На фона на коронавирусната епидемия и ценовата война котировките първо се сринаха, след това се опитаха да се възстановят, но отново се понижиха, като цената на американския петрол падна дори под нулата.

Тогава обаче започна истинско рали. Цените на „черното злато" растат практически непрекъснато. Само през май различни марки добавиха в цената си рекордно почти 100%. Но петролните фючърси са не само показател за баланса между търсене и предлагане, но и финансови активи, а спекулантите играят важна роля в ценообразуването.

И въпреки че въздушният трафик в света все още е много далеч от предишните нива и автомобилистите все още не са готови да пътуват много, котировките на петрола ще продължат своето покачване. Днес цената на барел от микс Brent надхвърли 40 долара за първи път от 6 март.

Колко обективна е тази цифра? Дори като се вземат предвид мерките за намаляване на производството, спадът на търсенето беше твърде силен, а през март и април в света се натрупаха големи запаси от нефт.

Малко вероятно е сегашното покачване на търсенето да доведе до рязко намаляване, но пазарът влага в цените сценарий за бързо икономическо възстановяване. Освен това изкушението на спекулантите да повишат колкото се може повече цените, за да увеличат печалбите си, е голямо.

Вече има видими признаци на отслабване на тенденцията. Котировките растат главно в периода на най-малка активност - през нощта, когато повечето борси все още не са започнали работа, а също и към края на деня, когато броят на участниците също е малък.

Разбира се, трябва да се отбележи, че предстоящата среща на ОПЕК + е важен фактор за растеж. Участващите в нея страни искат да постигнат намаление на производството с 9,7 милиона барела на ден още няколко месеца. Но това вече е включено в цените, така че вероятността за получаване на печалба в края на срещата е доста голяма.

Корекцията на суровинния пазар е назряла. Това не означава, че ще започне дълъг спад, но забележим спад в котировките е напълно възможен.


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: