Пенсиите на работещите пенсионери ще се преизчисляват служебно

Пенсиите на работещите пенсионери ще се преизчисляват служебно Снимка: segabg.com

Това вече ще се прави ежегодно на базата на данните в НОИ

От 1 април Националният осигурителен институт (НОИ) ще преизчисли служебно пенсиите на работещите пенсионери с натрупания допълнителен стаж за предходната година, съобщи БНР.

Механизмът вече е автоматичен и за следващите години, като няма да се налага подаване на заявление.

Ако работещите пенсионери желаят преизчисляването да се направи освен със стажа и с осигурителния доход, ще трябва да подават заявление, ако вече не са го направили през 2019 и 2020 година.

Като антикризисна мярка през миналата година НОИ вече преизчисли служебно пенсиите на около 300 000 работещи след пенсия, а от тази година това вече ще се случва регулярно и ежегодно на базата на данните в НОИ.

Хора, които през 2019 - 2020 година са подавали заявление за преизчисляване на пенсията си за допълнителен стаж, автоматично попадат в схемата на служебното преизчисляване сега. Ако обаче са поискали и преизчисляване с дохода, това става от месеца, следващ този, на подаденото заявление. За хора, които не са подавали такова заявление, но искат, документът ще трябва да се подаде. Данните на НОИ  обче сочат, че това е изгодно само в някои случаи, например, за хора, които работят на осигурителен доход, който надхвърля поне с малко нивата на осигурителния доход, от който е изчислен техният индивидуален коефициент, обясни Любомира Язаджиева, директор „Пенсии“ в осигурителния институт.

И след служебното преизчисляване не всеки пенсионер ще получава по-висока пенсия. Това важи за тези, изчислени под минималния размер и приравнени като плащане на минималния.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: