Частните пенсионни дружества оспорват формулата на НОИ за редукция на основната пенсия

Частните пенсионни дружества оспорват формулата на НОИ за редукция на основната пенсия Снимка: bnr.bg

Дружествата твърдят, че прилагането на формулата е ощетило хиляди граждани, родени след края на 1959 г.

Дружествата за допълнително пенсионно осигуряване отново оспорват методиката, по която Националният осигурителен институт (НОИ) изчислява редукцията на основната пенсия за родените след края на 1959 г. В позиция до медиите от фондовете твърдят, че се нарушава Кодексът за социалното осигуряване, което ощетява хората и техните вложения, предаде БНР.

Твърдението на частните пенсионни дружества е в отговор на позиция на НОИ отпреди седмица, че коректно изчисляват намалението на индивидуалния коефициент на хората, които ще получават втора пенсия.

Дружествата обаче твърдят, че за хората, осигурени за втора пенсия, НОИ намалява и за месеците, за които хората нямат вноски във фондовете, което води до намаляване на индивидуалния коефициент с повече, отколкото е предвидил законът. Съответно се формира и по-голямо намаление на основната пенсия.

Освен това формулата на НОИ се прилагала за целия осигурителен стаж, а не само за периода, в който хората са се осигурявали във втория стълб.

В позицията си частните дружества настояват да се потърси отговорност кой е авторът на формулата за редукцията, използвана от общественото осигуряване.

Те твърдят, че до момента прилагането ѝ е ощетило хиляди граждани, които, под заплаха от намаляване на пенсията от НОИ, са прехвърлили парите си към държавата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: