Рекорден спад на туристи в Испания за 2020 г.

Рекорден спад на туристи в Испания за 2020 г. Снимка: pikist.com

Такъв спад от 77,3% не е регистриран от 1969 г. насам

През миналата 2020 г. четири пъти по-малко туристи са посетили Испания, в сравнение с 2019 г., сочат данните на Националния статистически институт на Испания (INE). В цифри това означава 64,5 милиона по-малко туристи и загуби от тях в размер на 72 милиарда и 538 милиона евро заради пандемията, предаде БНР.

Най-желана за туристите е Каталуния, следвана от Канарските острови, Андалусия, Валенсия, Балеарските острови и Мадрид. И ако до 2019 г. в Барселона са идвали около 32 милиона души годишно, то след избухването на пандемията по-малко от 19 милиона са посетили цяла Испания. 

Такъв спад от 77,3% не е регистриран от 1969 г. насам, показват данните на Националния статистически институт. С близо 79% по-малко са и парите, похарчени от тях по време на престоя им на Иберийския полуостров. Намаление от 58,5% се наблюдава и при хората, които са били само за един ден в страната, без да нощуват. 

Традиционно най-много са туристите от Франция (3,8 млн.), следвани от Великобритания (3,2 млн.) и Германия (2,4 млн.). Тежката пандемия в тях обаче, плюс несигурната ситуация в Испания, изплаши жителите им и те отмениха планираните си почивки. Така се сложи край на 7 последователни години с рекорден брой туристи и приходи от тях. 

Туризмът в Испания представлява почти 13% от заетостта и 12,7% от БВП, който е спаднал с 11 % през миналата година - най-големия годишен спад от Гражданската война насам. Това, съчетано с рекордната безработица вследствие на пандемията, доведе до рецесия на икономиката.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: