Облекчаването на ограниченията за локдаун повишава индексите

Облекчаването на ограниченията за локдаун повишава индексите Снимка: Photo by M. B. M. on Unsplash

(Седмичен пазарен коментар 01.06)


Индекси


През последната седмица в Азия Nikkei спечели 7,3%, Shanghai Composite - 1,3%, докато Hang Seng спечели само 0,2% (-3,7% миналата седмица), все още натежал от новите закони за национална сигурност в Хонконг. 


В Европа CAC40 регистрира седмична ефективност от 6,1%, Dax показа 5,1%, а Footsie - 2,2%. За периферните страни на еврозоната Португалия спечели 2,4%, Испания - 6,2%, и Италия - 5,6%


В Ню Йорк Dow Jones е нараснал с 3,5%, S&P500 е с 2,5% и отново Nasdaq100 е по-нисък, постигайки едва 0,5% през седмицата.


Стоки


Въпреки все още значителните ежедневни вариации, петролът приключи седмицата близо до равновесие. Търговците предпочитат да останат оптимисти, залагайки на постепенно възстановяване на търсенето и оставяйки настрана покачването на американските запаси и влошаването на китайско-американските отношения. Brent Crude остана при 35 USD за барел, докато щатският бенчмарк се търгува на 33 USD.


Среброто спечели с 2,80% през последните пет дни. Що се отнася до златото, то се търгува на стойност 1730 долара.


Oт базовите метали: цинкът отново намалява до 1918 USD, докато калаят, медта и алуминият достигат съответно до 15590, 5300 и 1500 USD.


Пазари на акции


Swedish Match е специализирана в производството и продажбата на тютюневи изделия: емфие (50%), пури (38%), кибрит и запалки (8%). Благодарение на силните национални марки, САЩ представляват 57% от оборота на компанията в сравнение с 35% в Скандинавия.


Базираната в Стокхолм компания има отлични рейтинги на Superperformance, които подчертават основни качества като силна рентабилност с висок нетен марж (29%) и положителни ревизии на оценките на продажбите.


2019 г. беше година на промяна за Swedish Matchч. Освен рекордни продажби (1,5 милиарда щатски долара) и оперативна печалба, компанията стана безспорен лидер на пазара на никотинови продукти в Съединените щати. Компанията продава алтернативи на традиционните цигари.


Шведската акция е водещ представител в скандинавския (Дания-Швеция-Финландия) индекс OMX Nordic 40 с 31,7% годишен растеж, подчертавайки устойчивостта на бизнеса си.


Пазари на облигации


Пазарите на облигации показаха сравнително смесена тенденция през седмицата. Тенденцията с по-ниска доходност на Bund намали разпространението на ценни книжа, емитирани от южната периферия на еврозоната. 10-годишната доходност на Германия нарасна до -0,44%, докато Италия спадна с 16 базисни пункта до 1,43%, както и Испания с 0,56%. Тези разнопосочни траектории се коренят в плана за възстановяване, предоставен от Европейската комисия, със средства от 750 милиарда евро. Италия може да бъде основният бенефициент на този континентален проект.


Във Франция OAT се стабилизира на -0,07%. Министерството на финансите излезе на пазара на облигации, за да събере средства за повече от 20 години. Тревожните инвеститори в сегашния пазарен контекст се втурнаха към този нов търг. В резултат на това предложението в размер на 7 милиарда евро беше преразгледано благодарение на общото търсене от 58 милиарда евро.


В Съединените щати облигациите не бяха повлияни от нарастващото напрежение от китайско-американския конфликт и се стабилизираха на 0,65%. Все още от швейцарската страна инвеститорите намират най-успокояващите десетгодишни облигации, но и най-малко печелившите (-0,54%).


Forex пазар


В Европа обявяването на план за възстановяване в размер на 750 милиарда евро засили единната валута, дори и този проект да е против северните страни, които са в по-голяма степен защитници за ограничаването на бюджета и контрола на дефицита. Основният паритет (EUR/USD при 1,1140) напредва към зона на съпротива. Този подем се наблюдава и спрямо други валути, особено спрямо швейцарския франк при CHF 1,07.


Балансът между силните парични стойности се проверява, какъвто е случаят с USD/JPY при 107,80 и USD/CHF при 0,965. Въпреки всичко индексът на долара се понижи значително през седмицата - отрицателен път, движен от вторичните валути, както показва USD/RUB, който се търгува при 71 руски единици за един долар, докато в най-лошия момент на петрола при криза зелената валута се търгуваше на 81 RUB.


В южното полукълбо AUD (австралийският долар) и NZD (новозеландският долар) продължават напредването си с повторно отваряне на икономиките. Първият се търгува на 0,66 USD, а вторият на 0,62 USD (+200 базисни точки за всяка двойка).


Икономически данни


Европейската статистика беше със смесени данни последната седмица. В Германия IFO (79,5) и продажби на дребно (-5,3% спрямо -12% очаквано) победиха консенсуса, докато цените на вноса паднаха малко повече от очакваното до -1,8%.


За Франция индексът на потребителските цени е стабилен, потреблението на домакинствата е спаднало с 20,2% (консенсус -14,5%), а БВП е намалял с 5,3%.


За еврозоната CPI беше в съответствие с очакванията от 0,1%.


В Азия, в очакване на по-нататъшни мерки за подкрепа на икономиката, японската промишлена продукция спадна с 9,1%, продажбите на дребно с 13,7%, докато жилищата започнаха да намаляват с 12,9%. Равнището на безработица достигна 2,6%.


В САЩ БВП е спаднал с 5% през първото тримесечие, поръчките за стоки за дълготрайна употреба са спаднали със 17,2%, а обещанията за продажба на жилища са спаднали с 21,8%. Разходите на домакинствата намаляват с 13,6%, докато доходите на домакинствата се повишават с 10,5 (консенсус -7%).


Тази седмица акцентът ще бъде поставен върху индексите за производство и услуги на PMI от двете страни на Атлантическия океан, но също така и върху данните за заетостта от Съединените щати, с проучването ADP и месечния доклад в петък.


Облекчаването на ограниченията за локдаун повишава индексите


Икономическата ситуация се подобрява благодарение на положителните здравни и икономически показатели. След много избирателно купуване по време на кризата, инвеститорите преминаха през седмичната последователност към по-неутрално разпределение на сектора. Арбитражът се възползва от пренебрегваните акции и сектори, които в някой момент трябваше да се включат в „борбата с бикове". Освен това концепцията TINA (There In No Alternative) („Няма друга алтернатива"), която подчертава липсата на печеливша подкрепа, е техническо предимство за акциите.


Възобновяването на икономиката се подсилва от огромни стимулиращи планове, които са проактивни инструменти на икономическата политика, а на паричния фронт - чрез приемане на мерки от централните банки. Тази глобална координация е истински глътка свеж въздух за индекси.


Възходящите траектории на акциите сигнализират за синхронизиран икономически отскок. Все пак някои пречки за възстановяването биха могли да се проявят, като например възобновяването на напрежението между Китай и САЩ или рязкото влошаване на пазара на труда в САЩ.