Актуална информация за епидемичната обстановка на 28.01.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 28.01.2021 г. Снимка: pixabay

По света

Обединеното кралство удължава карантинните ограничения поради пандемията COVID-19 поне до 8 март. Това обяви министър-председателят Борис Джонсън. Така учениците и студентите ще трябва да учат дистанционно поне още шест седмици. Според премиера други икономически и социални ограничения ще бъдат премахнати веднага щом ситуацията позволи.

Междувременно в Литва, въпреки намаляването на броя на новите случаи на коронавирусна инфекция, също обявиха удължаване на карантината и ограничения на движението между общините до 28 февруари. Очаква се обаче правителството на страната да обмисли облекчаване на тези мерки на по-късна дата. Според литовския министър на здравеопазването смъртността от COVID-19 все още е висока, но има тенденция към спад.

Много страни налагат международни забрани за пътуване. От 29 януари норвежкото правителство ще затвори границите на страната, позволявайки влизане само по убедителни причини. Според премиера границата ще бъде затворена „за всички, които не живеят в Норвегия“.

Белгия предупреди за проверки на въздушните и сухопътните граници и глоби за неспазване на правилата.

Във Франция, където са в сила строги ограничения и комендантски час, мнозина се страхуват от предстоящо въвеждане на трета блокировка. Стана известно, че правителството на страната обмисля „много строга карантина“. Френският президент Еманюел Макрон поиска "допълнителен анализ" на санитарната ситуация, за да се изберат допълнителни мерки.

Броят на откритите случаи на коронавирусна инфекция в света от началото на пандемията възлиза на 100 866 032 случая, показват данните на Американския университет "Джон Хопкинс" от четвъртък сутринта. 

Съединените щати остават водещи по брой заразени и починали хора. Установени са 25 598 061 заболели, регистрирани са 429 195 смъртни случая и са излекувани над 15 милиона души.

Индия е на второ място по брой заболели, като потвърдените случаи на COVID-19 от началото на пандемията са 10 701 193, 153 847 души са починали, а над 10,3 милиона души са се възстановили.

Германската комисия по ваксините препоръча препаратът на AstraZeneca да се използва само за лица под 65 години, тъй като няма достатъчно сведения какво е действието му при по-възрастни хора, съобщи Financial Times. Комисията към института ''Роберт Кох'' заяви, че ваксината на AstraZeneca, разработена съвместно с Оксфордския университет, трябва да се прилага само на ''лица на възраст от 18 до 65 години въз основа на наличните данни за тяхното състояние".

У нас

Здравното министерство вече е подготвило противоепидемичните правила за изборите през април. Най-важната задача е да бъде осигурена защита на членовете на секционните комисии, съобщи БНТ. "Включително и маски с висока степен на защита, като мислим да осигурим на всеки член по две такива", каза здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

През изминалото денонощие в България са установени 598 души с коронавирус, сочат данните на Единния информационен портал Coronavirus.bg. Обработените проби са 13 279, което означава, че делът на положителните резултати е 4,5%, т.е., под 5 на сто. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: