"Северен поток 2" отново се строи

"Северен поток 2" отново се строи

Към днешна дата са положени над 2300 км от общо 2460 км тръбопровод

Баржата "Фортуна" възобнови строителството на газопровода "Северен поток 2" и започна полагането на тръби в датски води. Това съобщава ТАСС. От компанията Nord Stream 2 са потвърдили информацията, като са допълнили, че работата протича в съответствие с предварителните споразумения.  

Баржата "Фортуна" е в зоната на продължаващото строителството на газопровода, южно от остров Борнхолм, от 22 януари. Датската морска администрация съобщава, че заедно с нея в изключителната икономическа зона на Дания ще работят корабите "Мурман" и "Балтийский исследователь".  

Американските власти разшириха санкциите срещу Руската федерация, като въведоха ограничения срещу "Фортуна" и неговия собственик, компанията KBT-Rus. Операторът на проекта Nord Stream 2 AG не коментира потенциалното въздействие на санкциите, съобщава още ТАСС. 

Проектът "Северен поток 2" предвижда изграждането на два тръбопровода с общ капацитет 55 милиарда куб.м. годишно от брега на Русия през Балтийско море до Германия. Работата беше спряна през декември 2019 г., след като швейцарският Allseas изостави строителството поради възможни санкции от САЩ. През декември 2020 г. Nord Stream 2 AG възобнови полагането на тръби, изграждайки 2,6 км от тръбопровода в изключителната икономическа зона на Германия.  

Към днешна дата са положени над 2300 км от общо 2460 км на тръбопровода, което е 94% от цялата му дължина. Остава да бъдат изградени още 120 км във водите на Дания и малко над 28 км във водите на Германия.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: