Актуална информация за епидемичната обстановка на 22.01.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 22.01.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

Съдът в Белгия обяви носенето на маски за противоконституционно.

Канцлерът Ангела Меркел обяви, че в цяла Германия в обществения транспорт и магазините ще се влиза задължително с хирургическа маска или FFP2 маска. Извън Бавария, по-високият клас защита - FFP2, е задължителен засега само за старческите домове.

От 25 януари Австрия също въвежда задължителни маски за еднократна употреба с ниво на защита FFP2 в обществения транспорт и магазините и ще бъде първата страна, в която ще е задължително носенето на такъв висок клас маска.

Кметът на Рио де Жанейро Едуардо Паес обяви решението да се откаже от карнавала това лято поради пандемията от коронавирус. Той съобщи това в Twitter.

Европейският съвет приключи снощи с  уклончиво съгласие, че на европейската карта трябва да се очертаят тъмночервени и зелени зони за пътуване в зависимост от интензивността на COVID-19 в различните държави. Но не бе постигнато съгласие за въвеждане на електронен сертификат за ваксинация.

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 95,6 милиона, от които над 2 милиона са починали. Според университета „Джонс Хопкинс" в света са се заразили над 97,4 милиона души, над 2 милиона са починали.

Лидер по броя на потвърдените случаи остават САЩ, където са установени над 24,6 милиона заразени. На второ място е Индия (10,6 милиона), на трето място е Бразилия (над 8,6 милиона), на четвърто - Русия, на пето - Великобритания (3,5 милиона). Повече от 2 милиона инфекции са регистрирани във Франция, Италия, Испания, Турция и Германия.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че митническите служби на страната ще изискват от жителите на страните от ЕС, пресичащи френската граница по въздух, да имат отрицателен PCR тест за COVID-19, направен не по-късно от три дни.


У нас:

455 нови случая на коронавирус са регистрирани у нас през последното денонощие. Те са установени след направени 7674 теста. Положителни са близо 6% от направените проби. Това показват данните в Единния информационен портал.

Общо потвърдените случаи на заразени с коронавирус са 213 846. Активните случаи са 27 769.


Ако искаме да няма повече епидемия и да махнем мерките, трябва да достигнем 70% имунизиране. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Българската асоциация на ритейл центровете, обединяваща водещите молове в страната, настоява те да отворят час по-скоро.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: