Създадоха пластмаса от слама

Създадоха пластмаса от слама Снимка: pixabay

Група изследователи са използвали отпадъци от пшеница за създаване на полиуретанова пяна

Годишно по света се произвеждат милиони тонове пшенична слама. Това е огромно количество евтини отпадъци, които все още не са намерили ясно дефинирано приложение.

Наскоро изследователските екипи RNM-271 Chemical Engineering и FQM-383 NANOVAL Organic Chemistry в Университета в Кордоба успяха да използват по нов начин този селскостопански материал, използвайки го като основа за производството на полиуретанова пяна, пише списание Polymers.

Пенополиуретаните са група пластмаси на основата на полиуретани. Този пластмасов материал, известен още като поролон, често се произвежда от отпадъчни петролни продукти. Той има много приложения в строителната и автомобилната индустрия като уплътнител и като топло- и акустичен изолатор.

В изследването учените намерили приложение за отпадъците от пшеница. След като ги втечнили, те получили полиоли. Това са едни от ключовите съединения, участващи в химичната реакция, при която се получават пенополиуретани.

Днес рициновото масло е един от основните кандидати за създаването на полиуретанова пяна без петрол. Проблемът е, че това масло не осигурява необходимата твърдост и сухота при контакт с въздуха. Новата разработка с пшенична слама се оказала по-здрава от аналозите.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: