Кои археологически обекти ще бъдат финансирани през 2021 г.

Кои археологически обекти ще бъдат финансирани през 2021 г. Снимка: Archeologia bulgarica

Значимите обекти, финансирани от бюджета, ще са шест

Общо 1,8 млн. лева  отпусна правителството за подкрепа на археологията в България. Това съобщават от пресцентъра на МК. Значимите обекти с национално значение, които ще бъдат финансирани, са шест. 

Дейностите по археологическото проучване, реставриране и социализиране на праисторическия солодобивен градски център Провадия-Солницата ще бъдат финансирани с 350 000 лева, които ще бъдат предоставени на Българската академия на науките за целта. „Това е едно наистина емблематично място за цялата страна. Привлича много туристи и показва, че нашата земя е наистина една от най-древните в света“, заяви председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. 

Община Петрич ще получи 400 000 лева за проучванията на античния град Хераклея Синтика. Обектът е един от най-посещаваните в областта от туристи от над 60 държави. Пътят до Хераклея Синтика вече бе реновиран със средства, отпуснати също от Министерския съвет. Още през 2018-а LiDAR сканирането на хълма Кожух в местността Рупите показа аномалия, която специалисти от НАИМ-БАН разчетоха като крепост с площ около 7 декара. Екипът на доц. д-р Людмил Вагалински ще има достатъчно време и средства да провери хипотезата при разкопките тази година. 

300 000 лева  се предоставиха по бюджета на община Видин за археологически проучвания и теренна консервация на императорските терми в римския град Рациария. „Това е най-големият център на римската култура в Северозападна България. Огромен град, разположен на 800 дка“, заяви доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН. Премиерът Борисов отбеляза и добрата работа на археолозите, които работят усилено по трасето „Ботевград-Видин“. „Когато има магистрала в района, ще идват и повече туристи да видят този обект“, изтъкна министър-председателят Борисов. 

450 000 лева на община Кърджали за консервация на скален античен и средновековен град Перперикон и на средновековната крепост Вишеград

300 000 лева се предоставиха  на община Търговище за античния и средновековен град Мисионис

Бяха одобрени и 100 000 лева за Българската православна църква за доизграждане на храм „Св. цар Борис – Михаил Покръстител“ в град Разград. 

Археологът проф. Николай Овчаров благодари на правителството за предоставените средства. „Всички обекти са с огромен потенциал в областта на културно-историческия туризъм. Това е инвестиция и в бъдещето не само на археологията, а и за икономиката“, подчерта проф. Овчаров. Той изтъкна, че има засилен интерес на българските туристи към културно-исторически обекти в страната. „Много се направи в областта на археологията през последните години. Подобри се значително инфраструктурата до и на обектите“, изтъкна премиерът Борисов. Той отбеляза, че през годините правителството е отпуснало много средства за реставриране на културни паметници, включително са предоставени такива за развитието на подводната археология. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: