Древният град Хераклея Синтика е обречен на успех

Древният град Хераклея Синтика е обречен на успех Снимка: личен архив Л. Вагалински

Социализирането на обекта ще раздвижи културния туризъм в региона

Античният град Хераклея Синтика се намира на границата между древна Македония и Тракия, в близост до гр. Петрич, комплекса "Ванга" и Рупите. Градът е издигнат от Филип II Македонски или от неговия син Александър III Велики (това предстои да се уточни), и се е развивал успешно до към края на IV в.сл. Хр. Самият факт на неговото локализиране е от голямо значение, твърдят експертите, тъй като градът е бил отправна точка за множество исторически събития. Останките и архитектурата му са добре запазени, въпреки двете земетресения, които го разрушават, защото в района не е имало големи строежи или съвременни селища. Разкритите артефакти в него са толкова много, че с помощта на дигиталните технологии могат да пресъздадат живота в древния мегаполис.  
Точно това ще се случи - древният град ще се превърне в музей на открито, ще бъде социализиран и ще се изгради подходяща туристическа инфраструктура. Община Петрич, която вече е стопанин на обекта, участва с над 2 милиона лева в проекта, който е на обща стойност малко над 8 милиона лева.  

Хераклея непрекъснато изненадва специалистите, всеки ден изниква нещо ново и необичайно, твърди пред БНР доц. Людмил Вагалински, който започва работа по обекта още през 2007 г. „Това е археологически обект, който е обречен на успех. Самата комбинация от античен град, идеално запазен и незастроен отгоре, с комплекса „Ванга“, с топлия извор и тази хубава природа наоколо, до автомагистрала, при това на границата на три държави, е просто неудържима.“, казва археологът, като допълва, че очаква много добри резултати по отношение привличането на туристи, но е много важно да се подхожда максимално сериозно. "Не само от гледна точка на науката, но и от гледна точка на туризма. Това означава да планираме много внимателно как разходваме ресурсите, които имаме, за да можем да постигнем максимално добър ефект."  

"Проектът предвижда да бъде реставрирана и частично възстановена централната част на Хераклея Синтика. Идеята е централният площад да стане достъпен за посетители. Тоест, да се вдигне част от архитектурата, другата по дигитален и по други пътища да бъде показана на туристите. Предвижда се изграждането на Туристически информационен център, удобни места за посетители, за паркиране. Пътят да бъде поправен и много по-удобен за посетителите. Така Хераклея Синтика ще стане едно привлекателно място не само за науката, но и за туристите. Много ни се иска да осигурим нормални условия за посетителите.", разказва доц. Вагалински.  

Екипът на доц. Вагалински вече има зелена светлина да продължи проучването на античния град към хълма, след съгласуване и с Министерството на околната среда и водите заради статута на планината Кожух като природна забележителност. Още преди две години с помощта на съвременна технология по системата „Лидар“ е направено заснемане, което е потвърдило продължението на града в тази посока.  Първите стъпки към по-лесния достъп до Хераклея Синтика вече са факт. В момента се строи път до мястото през село Рупите, тъй като отсечката откъм комплекс „Ванга“ минава през защитена зона и идеята предизвика сериозен отпор. Досега археолозите са работили в равнинната част и доц. Вагалински смята, че преди да преминат към хълмистата част, трябва да приключи социализирането на разкритото досега.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: