Русия подаде документи за регистриране на ваксина срещу Covid-19 в ЕС

Русия подаде документи за регистриране на ваксина срещу Covid-19 в ЕС

Ваксината “Спутник V” беше регистрирана през август 2020 г.

Руският фонд за директни инвестиции, който финансира производството на ваксината “Спутник V” обяви, че е подал молба за регистрация на медикамента на територията на Европейския съюз, съобщава Кommersant.ru. Очаква се заявката да бъде разгледана през февруари. Решението за употребата на руската ваксина ще бъде взето след експертна оценка. 

Европейският регулатор потвърди, че във вторник се е провела среща с разработчика на руската ваксина. “В момента “Спутник V” не е подложен на детайлна проверка”, съобщиха още от агенцията и допълниха, че решение за одобрение или отхвърляне на ваксината ще бъде взето на базата на обстойни научни анализи. 

“Спутник V” беше регистрирана през август 2020 г. и стана първата в света ваксина срещу коронавируса, но експертите са предпазливи относно нейните качества, тъй като регистрацията предшестваше мащабните клинични изпитания. Твърди се, че нейната ефективност за защита от тежки случаи на заболяването надвишава 90%.  

Руската ваксина вече е одобрена в редица страни, като Венецуела, Парагвай, Бразилия, Боливия, Алжир, Палестина и др. От европейските страни ваксината вече се прилага на територията на Сърбия и Беларус. Унгария също има закупени количества от нея, но обяви през декември, че няма да ги използва, защото Русия не разполага с достатъчен капацитет за производство на необходимите количества.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: