Очаква се поскъпване на природния газ от февруари

Очаква се поскъпване на природния газ от февруари

Увеличението ще е с около 7%

С около 7% се очаква да поскъпне природният газ през февруари, а през март - с още 4%. Това сочат прогнозните изчисления на "Булгаргаз" към днешна дата, съобщава БНР. 

„Булгаргаз“ предлага цената на природния газ за месец февруари да бъде 28,92 лв. за MWh, става ясно от съобщение на обществения доставчик. От дружеството се мотивират с по-високата стойност на синьото гориво на европейските газови борси. На европейските борси само през първите 8 дни от новата година цената на синьото гориво се е увеличила с над 16% и част от това поскъпване ще се отрази и на цените у нас през следващия месец, отбелязват от дружеството. 

В момента на европейските газови пазари горивото за февруари се търгува за 18 - 19 евро за мегаватчас, като това са най-високите цени за последните 18 месеца. Утвърдената от КЕВР цена на синьото гориво за месец януари е в размер от 26,93 лв. за MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).   

Предложената цена не е окончателна, уточняват от дружеството. На 01.02.2021 г. „Булгаргаз“ ще внесе в КЕВР актуализирано заявление за утвърждаване на цена на природния газ за м. февруари 2021 г., с включени отчетни стойности на ценообразуващите компоненти към 31.01.2021 г.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: