Започна подаването на данъчни декларации за доходите на гражданите

Започна подаването на данъчни декларации за доходите на гражданите Снимка: pixabay.com

Очаква се по-голяма част от декларациите да бъдат изпратени дигитално, в сравнение с миналата година

От днес започна подаването на данъчни декларации за доходите на физическите лица за 2020 г. Това важи и за подаването по електронен път, и за внасяне на документите в офисите на Националната агенция за приходите (НАП), съобщиха от ведомството.

Данъчна декларация подават и всички, които имат облагаеми доходи извън работната си заплата, като например от хонорари, наеми, граждански договори, както и ако искат да ползват някакво облекчение и не са направили това чрез своя работодател в края на 2020 г.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане през 2021 г. отново е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите - 5 май, тъй като 30 април е почивен ден, напомнят данъчните.

Отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, но не повече от 500 лв., може да ползват хората, които подадат декларацията за доходите си онлайн до 31 март и към момента на подаване нямат подлежащи на принудително изпълнение задължения към хазната.

Данъчното облекчение за деца дава възможност един от родителите да намали дължимите си данъци с 20 лв. за едно дете, с 40 лв. за две деца и с 60 лв. за три и повече деца. Ако човек през миналата година е платил текущо всичките си данъци, сега хазната може да му върне тези суми. За целта към годишната си данъчна декларация родителят трябва да попълни приложението за ползване на облекчения и към момента на подаване на декларацията да няма неплатени в срок задължения към хазната.

В началото на март в портала за електронни услуги на НАП ще са достъпни предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица. Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис, ще могат да се възползват от предварително въведената в декларациите им информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, субсидии, изплатени на земеделски производители, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица. 

Според говорителя на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров очаква се дигиталната инерция от 2020 г., която се оказа драматично по-дигитална отпреди, да се запази. Миналата година над 90% от гражданите ползваха предварително попълнената декларация или електронно подаване на формулярите“. С данъчната декларация догодина ще можем да ползваме и облекчения ще се доказват с фактура, уточни Бъчваров.

Фирмите подават декларации за корпоративните данъци от 1 март до 30 юни, според последните промени в данъчното законодателство. Срокът за плащане на корпоративния данък също е до 30 юни. Тези срокове важат и за едноличните търговци, и за фермерите, които са избрали да плащат данък като еднолични търговци.

Ако едноличен търговец има и други доходи, например от наем, трябва да ги обяви до 30 април, а след това за търговската си дейност може да подаде втора декларация до 30 юни. Разбира се, още в срока до 30 април той може да обяви всичките си доходи от 2020 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: