Приходите в НАП за 2020 година са над планираните

Приходите в НАП за 2020 година са над планираните Снимка: pixabay.com

Бизнесът и гражданите са внасяли добросъвестно данъците и осигуровките, събрани са близо 25 милиарда лева

Близо 25 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите (НАП) през 2020 година. Това е с над 700 млн. лв. над планираното и с над 1,1 млрд. лева повече от предходната 2019 г., отчитат от приходната агенция. 

Въпреки коронакризата, бизнесът и гражданите са внасяли добросъвестно данъците и осигуровките, сочат отчетите на НАП. 

Запазва се тенденцията за ръст на постъпленията в хазната, като за миналата година той е около 5% спрямо предходната, допълват от ведомството.

През 2020 година данъчните приходи възлизат общо на 14 млрд. лв. Над 2,6 млрд. лв. от тях са платени от бизнеса за корпоративни данъци, а 3,7 млрд. лв. са от данък върху доходите на физически лица. Постъпленията от данъка върху добавената стойност са 7,6 млрд. лв.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски е 10,6 млрд. лв., като 6,3 млрд. лв. от тях са за държавно обществено осигуряване, 2,7 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски и 1,5 млрд. лв. за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

„2020-а, освен всичко друго се оказа и година на ясно изразена данъчна солидарност. Някои икономически сектори бяха тежко засегнати, други преживяха подем, но общото е, че независимо от трудностите, бизнесът и гражданите коректно спазваха ангажиментите си към бюджета. Ценим високо това“, каза по повод рекордните постъпления в НАП изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: