В Япония продадоха половин килограм череши за почти $ 10 хиляди

В Япония продадоха половин килограм череши за почти $ 10 хиляди Снимка: pixabay

 Касетка с 500 грама череши от новата реколта бе продадена на първия търг за тази година в префектура Ямагата за един милион йени (9,8 хиляди долара), съобщиха от местната асоциация на земеделските кооперации, пише РИА Новости.

Най-скъпата партида се състои от няколко десетки избрани големи плодове от сорта Satonisiki, който е най-ранният.

Технологията на отглеждане до голяма степен обяснява високата цена. Дърветата растат в специални саксии. От юни до началото на октомври те се поставят в хладилник и след това се прехвърлят в оранжерия. В оранжерията се поддържа температура от 25 градуса през деня и около 13 градуса през нощта.

Град Тендо, където се отглежда този сорт череши, се гордее, че има най-ранната реколта в Япония.

Префектура Ямагата традиционно се счита за доставчик на най-вкусните череши в Япония, което представлява 75% от всички череши, произведени в Япония. Но обикновено първите плодове се появяват в края на пролетта и началото на лятото.