Големите галерии и музеи отвориха врати

Големите галерии и музеи отвориха врати

Десетки малки галерии обаче избраха да останат затворени

Големите галерии и музеи вече отвориха врати. Те ще могат да работят при заетост на местата до 30% от общия им капацитет, спазване на дистанция от 1,5 метра, както и задължително носене на предпазни маски. Тази възможност даде коригираната наредба на здравния министър. Голяма част от по-малките частни галерии обаче предпочетоха да останат затворени, тъй като за тях онлайн изложбите и продажбите в момента са по-изгодни. 

Националният исторически музей и Националният природонаучен музей отвориха първи в София. „Имахме достатъчно време да се подготвим. Осигурили сме всички предпазни средства, има дезинфектанти, има маршрути на движение”, обясни за Нова телевизия доц. Стоян Бешков от Природонаучния музей, където приемат отварянето като глътка въздух, защото заплатите на служителите идват от Българската академия на науките, но всички други разохди се покриват с приходите от билети.  

Националната художествена галерия в София отваря врати днес, 5 януари. В сряда отворя врати Националният военноисторически музей, но само откритата част, а вътрешната експозиция остава затворена. Детския научен център - "Музейко" ще отвори в сряда, дори и с по-малко посетители. Големите групи ученици обаче все още се страхуват да се върнат към посещенията в големи музеи, въпреки спазването на мерките за дезинфекция и намаления им капацитет.  

"Докато не отмине пандемията и страхът от Covid-19, докато не станем по-спокойни, ще остане и дейността по безопасността", посочи пред Радио София Лаврен Петров от столичната галерия „Лоран“. Той допълни, че в галериите по принцип влизат по-цивилизовани хора, не е проблем да се изчака и да се разгледа съответната изложба, но засега той смята да се въздържа от събития, които предполагат струпване на хора. „Със сигурност оптимизмът ни е по-голям в началото на 2021 година. Добре е, че се отвориха галерии и музеи. Хората имат нужда от духовна храна, от изкуство“, добави той. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: