Бели тигри в зоопарка в София

Бели тигри в зоопарка в София Снимка: euronews.com

Два бенгалски тигъра, брат и сестра, поздравяват посетителите.

Два бели бенгалски тигъра са пристигнали в софийския зоопарк от Гьор в Унгария. Малчуганите са брат и сестра, на една година и седем месеца, и са много редки в дивата природа.

 

Софийският зоопарк беше затворен през последните два месеца поради коронавируса, но наскоро отвори вратите си за посетители, които искат да видят най-новите му жители.

 

Въпреки че са толкова млади, белите тигри, наречени Киафа и Нарцис, вече са почти стигнали размерите на възрастен тигър. И двамата тежат около 150 кг, но мъжкият Киафа може да достигне до 200 кг.

 

Белият тигър е просто вариант на пигментация на бенгалския тигър и е много рядък в дивата природа. За този вид тигри е „трудно да оцелеят в естествени условия поради нетипичния си цвят, който ги прави лесно забележими и им пречи да ловуват”, казват в зоопарка.

 

Запазването на тигрите като животински вид е признато от WWF, като най-доброто решение за защита е да се съхрани естествената им среда или да се организират програми за тяхното размножаване в зоопаркове.

 

В софийската зоологическа градина двойката е в безопасност и се храни добре. „Много лесно е да ги храниш, защото не отказват нищо - споделя главният пазач Радко Сертов пред Reuters. - Те се хранят с месо, основно пилешко, говеждо или конско. Веднъж седмично ядат и риба.”

 

Ако продължат да се грижат добре за тях, двойката тигри може да живее между 10 и 25 години.

 

Бенгалските тигри обитават тропически и субтропически гори в страни като Индия, Непал, Бутан и Бангладеш. Естествената им среда е под заплаха поради развитието на селското стопанство, най-вече заради плантациите за палмово масло, които са довели до изсичане на гориста растителност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: