България е домакин на 10 големи спортни състезания през 2021 г.

България е домакин на 10 големи спортни състезания през 2021 г. Снимка: pixabay

Планираните у нас първенства от световен и европейски ранг, олимпийски квалификации и световни купи ще се проведат само ако епидемиологичната обстановка го позволи.

Първото голямо спортно събитие,чието домакинство е поверено на нашата страна, е олимпийската квалификация по таекуондо за мъже и жени в края на януари, съобщава "Монитор". 

На 27 и 28 февруари в зимния ни курорт Банско за юбилеен 10-и път ще се проведат стартове от Световната купа по зимни спортове, като са предвидени два гигантски слалома

Непосредствено след Световната купа за мъже за първи път в България отново в Банско ще се проведе и световното първенство по зимни спортове за младежи. То е предвидено за 3 - 10 март.

В София от 6 до 9 май ще се състои олимпийската квалификация по борба за олимпиадата в Токио. 

В столицата през август ще се проведе и европейското първенство по баскетбол в дивизия Б при момчетата до 16 години, а от федерацията обмислят да поискат и това при девойките до 20 г., където нашите състезателки ще играят в престижната А дивизия

Варна ще бъде домакин на европейското първенство по художествена гимнастика от 11 до 13 юни. За първи път в историята състезанието ще е и квалификация за световното през 2022 г., което също ще се проведе в България. 

В началото на юли отново във Варна предстоят две европейски първенства по плажен хандбал – за младежи и девойки до 19 г. и за най-добрите отбори при мъжете и жените.

Значима спортна проява ще има и в Пловдив – през август и септември в Града под тепетата ще се играят мачове от европейското първенство по волейбол за жени

Стара Загора пък ще бъде домакин на европейското отборно първенство по лека атлетика (втора лига) на 19 и 20 юни. 

Предстои и провеждането на още две европейски първенства по борба  у нас – за кадети в Самоков и за състезатели до 15 години в Бургас.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: