Банско се готви за домакин на два гигантски слалома от Световната купа

Банско се готви за домакин на два гигантски слалома от Световната купа Снимка: pixabay

Българската федерация по ски ще бъде домакин на две големи алпийски състезания през настоящия зимен сезон. Те ще се проведат в Банско през февруари 2021 година.

Един от най-големите ни зимни курорти се готви да посрещне състезателите от Световната купа за мъже на 27 и 28 февруари 2021 г., съобщи БНР. След приключването на двата гигантски слалома от първенството, отново в Банско ще стартира още една значима спортна проява. Това е обявеното за март 2021 година Световно първенство за юноши и девойки, чийто домакин България ще бъде за първи път.

В Банско тече много сериозна подготовка за гарантиране в максимална степен на безопасността и здравето на всички участници. Здравният протокол е съобразен с протоколите на ФИС, както и с изискванията на Министерството на здравеопазването и Министерството на младежта и спорта.

"Много е трудно логистично, защото COVID-протоколите са доста сериозни. Непрекъснато се правят PCR-тестовe, следи се здравословното състояние на всички. Много е динамична обстановката. Надявам се, че ще успеем да направим един добър сезон със състезания и в международен, и във вътрешен план", коментира по този повод президентът на Българската федерация по ски Цеко Минев, цитиран от БНР.

Той уточни, че разходите за гарантиране сигурността на спортистите ще възлязат на не по-малко от 250 хиляди лева заради изискванията, свързани с Covid-19.

„От ФИС не предвиждат никаква компенсация за Световното първенство, разходите са изцяло за домакина. За Световната купа има система за известна компенсация, около 20% от наградния фонд ще бъдат поети от ФИС. Но основно всички разходи са за сметка на организаторите", поясни и вицепрезидентът на федерацията ни Георги Бобев.

Същинската подготовка за състезанията в Банско ще започне към средата на месец февруари с инжектиране на снега по трасетата със специални разтвори. На 18 февруари след инспекция от ФИС ще бъде дадено потвърждение за състезанията от Световната купа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: