Пощенска банка и Фондът на фондовете подписаха споразумение за МСП

Пощенска банка и Фондът на фондовете подписаха споразумение за МСП Снимка: pixabay.bg

Банката започна отпускането на кредити за своите бизнес клиенти при преференциални условия заради ковид кризата

Пощенска банка подписа гаранционно споразумение с Фонд мениджър на финансови инструменти в България (Фонд на фондовете), което ще ѝ позволи да подкрепи ликвидните нужди и проекти на микро, малки и средни предприятия, засегнати от пандемията. 

Новият инструмент се нарича „Портфейлна гаранция с таван на загубите за преодоляване на последствията от COVID-19“ и е финансиран със средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“ 2014 - 2020 г.

Включването в програмата ще даде възможност на Пощенска банка да предостави още повече антикризисни инструменти на своите бизнес клиенти, като улесни достъпа им до финансиране за преодоляване на негативните ефекти, породени от икономическата ситуация в страната.

Споразумението ще позволи на Пощенска банка да отпусне кредити на обща стойност 137 млн. лева при преференциални лихви и облекчени изисквания за обезпечение. Схемата предвижда Фондът на фондовете да осигури гаранция до 80% на ниво индивидуален кредит и до 25% на ниво портфейл.

Компаниите могат да разчитат на подпомагане в две направления: инвестиционни кредити с възможност за гратисен период до 24 месеца и кредити за оборотни средства с възможност за гратисен период до 12 месеца, включително кредити за преодоляване на финансови затруднения, дължащи се или утежнени от епидемията от COVID-19. Осигуреното инвестиционно финансиране е със срок от 12 до 120 месеца, а за оборотно финансиране - до 60 месеца. Няма ограничение относно размера на отпусканите средства при съобразяване на разпоредбите с приложимите съгласно споразумението държавни помощи, на ниво група свързани лица.

Включването на Пощенска банка в антикризисната програма на Фонда на фондовете е част от цялостната ни политика в подкрепа на малките и средни предприятия у нас.Това е поредният инструмент, който ще използваме активно, за да предложим на своите бизнес клиенти преференциални условия на кредитиране“, коментираха от финансовата институция. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: