Китай засекретява изследванията за произхода на коронавируса

Китай засекретява изследванията за произхода на коронавируса Снимка: pixabay

Китайските власти контролират публикуването на всички изследвания за произхода на коронавируса SARS-CoV-2, който предизвика пандемия през 2020 г. и уби 1,8 милиона души.

Това се казва в разследване на Асошиейтед прес, основано на вътрешни правителствени документи и интервюта с учени и служители

Според агенцията китайските власти отпускат „стотици хиляди долари“ за изследване на произхода на коронавируса, но публикуването им е възможно само с разрешение на специална правителствена група „по пряка заповед на китайския президент Си Дзинпин“.

Тази група наблюдава заключенията на учените, ограничавайки редица изследвания и в същото време популяризира теориите, че новият коронавирус може да се е появил извън Китай.

Както се отбелязва, китайските власти са започнали внимателно да наблюдават пещерите, обитавани от прилепи, в китайската провинция Юнан. Една мина, където през 2012 г. шестима мъже са се заразили с вируса RaTG13 от прилепи, се е оказала под специална охрана. Те развили пневмония, от която трима от заразените починали.

Източници на агенцията твърдят, че наскоро група учени, изучаващи прилепи, са успели да вземат проби от тази мина, но те са били конфискувани. Асошиейтед прес пише още, че нейни журналисти в Юнан са били наблюдавани от агенти по сигурността в цивилно облекло, които не са им позволявали да стигнат до пещерата с прилепите, предизвикали огнището от атипична пневмония.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: