Историкът Ювал Харари прогнозира появата на обречени на безработица хора

Историкът Ювал Харари прогнозира появата на обречени на безработица хора

Ученият смята, че страните от Третия свят ще пострадат най-много от автоматизацията.
В интервю за RBC израелският историк Ювал Харари* направи прогнози за по-нататъшна автоматизация на труда. Според него развитите страни като САЩ и Германия ще спечелят от този процес - автоматизацията ще създаде нови сектори на икономиката с много нови работни места.

Но страните от Третия свят, чиито икономики се крепят на използването на евтина работна ръка, няма да могат да избегнат икономически колапс: те нямат средства за преквалификация на милиони безработни граждани.

„Развиващите се страни ще пострадат най-много от автоматизацията на труда - тяхната икономика често се гради върху това, че имат евтини работници, които са заети, например, в текстилната промишленост“, казва той.

Извън борда ще се окажат и много жители на западните страни - 40-годишните касиерки на Walmart, чийто труд става ненужен, в по-голямата си част няма да могат да се преквалифицират за оператори на дронове или за други специалности, които се търсят. Това ще доведе до разделение сред всички членове на обществото на такива, чиято работа е търсена, и такива, които вече няма да могат да намерят никаква работа.

    Въпросът не е в това, че всички хора ще загубят стойността си като работници, а че някои ще станат по-ценни, докато други ще бъдат напълно безполезни от икономическа гледна точка. Когато това се случи, ще се изправим пред избор - ако продължим да ценим хората заради тяхната работа или покупателна способност, те ще загубят стойност за нас.
    Ювал Харари,  историк


За да не останат такива хора без средства за съществуване, Харари предлага няколко решения, сред които безусловен базов доход и безплатни услуги, които държавата ще предоставя на безработните. За целта е необходимо да се увеличат данъците на корпорациите, които ще са печеливши от автоматизацията на труда, напомня историкът.

*Ювал Ноа Харари е израелски историк и писател. Роден е на 24 февруари 1976 г. в Кириат Ата, Израел. Учи история в Еврейския университет в Йерусалим. През 2002 г. Завършва Джизъс Колидж, Оксфорд, под ръководството на Стивън Дж. Гън.

Най-популярната му книга е „Sapiens. Кратка история на човечеството“, издадена през 2011 г. на иврит, а през 2014 г. - на английски език. Преведена е на още 30 езика, вкл. български. Книгата изследва цялата история на човека, еволюцията на Homo sapiens от каменната епоха до политическите и технологичните революции на XXI век. Еврейското издание се превръща в бестселър в Израел и предизвиква голям интерес както в академичната общност, така и сред широката общественост, превръщайки Харари в знаменитост.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: