Актуална информация за епидемичната обстановка на 4 януари 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 4 януари 2021 г.

У нас 

25 хиляди дози от ваксината срещу Covid-19 на компаниите "Пфайзер" и "Бионтех" пристигнаха тази сутрин на летище София при засилени мерки за сигурност. По-късно днес те ще бъдат разпространени в пет района на страната и от там разпределени от регионалните здравни инспекции, обяви пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. 

"След като завършим логистиката в тези 5 точки, започваме разпределението на ваксините по останалите РЗИ-та, както са в 28-те области в страната, така че да продължим ваксинацията на всички служители на първа линия, които са включени в първата фаза на ваксинацията - това са българските медици. След като завършим с първа фаза, ще започнем веднага с втора фаза - домовете за възрастни хора и българските учители", каза здравният министър. 

Министър Ангелов каза още, че масовата ваксинация ще започне с възрастните хора през февруари - март, когато в страната има повече дози от ваксините. 
"На 6-и очакваме разрешението на Европейския регулатор за втората ваксина на "Модерна" и стартирането на дистрибуцията ѝ по държавите-членки в ЕС. Много бързо, когато дойде и втората ваксина, ще стартираме и масовата ваксинация в страната. Очакваме разрешение и за трета ваксина", съобщи още той. 

"От днес започваме изготвянето на списъците за ваксинация на учителите и до края на седмицата те ще бъдат готови", съобщи министърът на образованието  Красимир Вълчев. Той добави, че очаква поне 35 000 учители да заявят желание за ваксиниране. 

Също от днес към присъствено обучение се върнаха децата в детските градини и учениците от първи до четвърти клас в страната. 247 000 са учениците от първи до четвърти клас, а тези, които са подали заявление за обучение в електронна среда към вчерашна дата, са 703, съобщи още министър Вълчев. Следващата седмица ще бъде обсъдена възможността големите ученици от 5 до 12 клас да се върнат в училище на 18 януари. Някои допълнителни дейности като държавните изпити по професия и олимпиадите ще бъдат разрешени от 11 януари. 

На Община Габрово е съставен акт за това, че е нарушила противоепидемичните мерки с организирания на 30 декември концерт. Това съобщава БНР. Наложеният акт е за нарушение на разпоредените от министъра на здравеопазването противоепидемични мерки и е съставен на база доклада на проверяващите от Регионалната здравна инспекция в Габрово, посочи нейният директор д-р Николай Пенчоков. Екипите са констатирали струпване на много хора на едно място по време на концерта на 30 декември вечерта. 
Организаторът на празненството Община Габрово ще бъде глобена с максималния размер на санкцията, предвидена в Закона за здравето - 3000 лева. 

До 1 януари са били докладвани четири случая на странични ефекти от ваксинирани медици срещу Covid-19. Това съобщи директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов. "Касае се за леки и умерени симптоми. Приключили са с възстановяване, всички от тях. За болка съобщава един от участниците във ваксинирането. При един от тях е имало замайване, което е било преходно - за 15 минути. Третият случай също е за болка - локална, при мястото на приложение и четвъртият е за леко повишаване на температурата на следващия ден. За това е съобщено на 28-и, на 29-и вече човекът е съобщил, че няма повишена температура".  

Данните за България 

Новите случаи на коронавирус у нас са 171 при направени 2660 теста за последното денонощие, показват данни в Единния информационен портал. 72 от тях са установени с PCR, а 99 - с бързи антигенни тестове. Активните случаи към момента са 72 962. Хоспитализираните в интензивно отделение са 453. За последното денонощие излекуваните са 944. Броят им от началото на пандемията е 122 411. Общият брой на ваксинираните срещу COVID-19 лица у нас до момента е 4739. През последните 24 часа не са регистрирани нови ваксинации. 

По света 

Здравното министерство на Гърция съобщи за четири установени случая на заразени с новия щам на Covid-19, пристигнали от Великобритания. Днес в страната в рамките на акция "Свобода" ще се ваксинират медици в 40 болници. До 11 януари гръцките власти наложиха строг локдаун, за да овладеят разпространението на заразата.  

Република Кипър е установила 12 случая на новия вариант на коронавируса при лица, които неотдавна са пътували до Великобритания, съобщи днес кипърското здравно министерство. Страната регистрира рязко увеличение на случаите на Covid-19 през последните три седмици, като новите случаи на острова понякога надхвърлят 600 дневно. От началото на епидемията в Кипър през март 2020 г. до 2 януари 2021 г. са се заразили 23 445 души, а 129 от тях са починали. 

Правителството на Франция иска да ускори темповете на имунизацията срещу коронавирус. Президентът Еманюел Макрон е заявил по време на новогодишното си слово към нацията, че е неоправдано да се забавя имунизацията, съобщава АФП. "Аз съм във война сутрин, обед, вечер и през нощта", казал президентът, който наскоро се възстанови от коронавирусна инфекция. "Очаквам същият ангажимент от всички. Това (забавянето на имунизацията) не се прави. Трябва да се промени бързо и решително", е подчертал той. 
Според френското здравно министерство само 516 души са ваксинирани, в сравнение с над 200 000 в Германия и около 1 милион във Великобритания. 

Здравните власти в Германия съобщиха, че през последните 24 часа в страната са регистрирани 9487 нови случая на коронавируса и 302 починали, предаде ДПА, 
Институтът по заразни болести "Роберт Кох" отбеляза, че по-малкият брой тестове в края на новогодишните празници може да изкривява данните. Страната е регистрирала общо 1 775 513 случая на заразяване и 34 574 починали. Оздравелите са 1 401 200. 
В същото време изглежда почти сигурно, че мерките срещу коронавируса ще бъдат удължени. Очаква се утре канцлерът Ангела Меркел да се срещне с премиерите на 16-те провинции, за да обсъди следващите стъпки, отбелязва ДПА. 

Броят на заразените с коронавируса в Русия е нараснал за денонощие с 23 351 и е достигнал 3 260 138. Това съобщи днес оперативният щаб за борба с инфекцията, предаде ТАСС. В цялата страна през последните 24 часа са регистрирани 482 смъртни случая, предизвикани от Covid-19, а общо от началото на пандемията досега - 58 988. Активните случаи в Руската федерация за момента са 561 114. 

В САЩ броят на смъртните случай, свързани с коронавируса, превиши 350 000. Експертите очакват нов скок на разпространението на заразата и на починалите след събиранията за коледните и новогодишните празници, предаде Асошиейтед прес. Данните на университета "Джонс Хопкинс" сочат, че в САЩ въпросният праг е прехвърлен рано тази сутрин. Над 20 милиона души в страната са заразени. Съединените щати започнаха да прилагат две ваксини, за да предпазят здравните работници и населението над 80-годишна възраст, но ваксинационната процедура е критикувана като бавна и хаотична. До момента в САЩ починалите от Ковид-19 са най-много. На второ място е Бразилия с над 195 000 смъртни случая. 

Във Великобритания беше извършена първата имунизация с доза от ваксината срещу Covid-19 на Оксфордския университет и AstraZeneca. Първият ваксиниран беше 82-годишен пациент на хемодиализа. Това стана в лечебно заведение в Оксфорд, намиращо се близо до мястото, където е бил разработен препаратът.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: