Учени разработиха нов ген за лечение на глухота

Учени разработиха нов ген за лечение на глухота Снимка: medicalxpress

Учени от Израел представиха нов метод, който ще помогне на глухи и слабочуващи хора. Потенциално той ще бъде полезен за половин милиард души по света, пише medicalxpress.

Изследователи от университета в Тел Авив представиха иновативно лечение на глухота, което разчита на доставянето на генетичен материал до клетките на вътрешното ухо. Генетичният материал замества дефекта и позволява на клетките да продължат да функционират нормално.

Учените са успели да предотвратят постепенното влошаване на слуха при мишки, които са имали мутацията. Те твърдят, че новата терапия може да доведе до пробив в лечението на бебета, родени с различни мутации, които в крайна сметка причиняват глухота.

„В това изследване се фокусирахме върху генетичната глухота, причинена от мутация в гена SYNE4, рядко заболяване, което нашата лаборатория откри в две израелски семейства.

Мутацията причинява микрокализация на клетъчните ядра във власинковите клетки вътре в кохлеята, които служат като рецептори за звукови вълни и са от съществено значение за слуха. Този дефект води до дегенерация и в крайна сметка до смърт на власинковите клетки. Нашият метод ще помогне да се справим с него “, отбелязват учените.

 

Още по темата във

facebook