Награда на публиката и финал на София ДокуМентал 2020

Награда на публиката и финал на София ДокуМентал 2020 Снимка: София ДокуМентал

Вече е известна наградата на публиката на София ДокуМентал. Тя отива при филма „За Сама“ на режисьорите Уаад ал-Катиб и Едуард Уотс, съобщиха организаторите.

Фестивалът е бил успешен, пишат още от София ДокуМентал, макар и съвършено нов и първи по рода си проект, осъществен в доста „плашещия“ онлайн формат.

Селекцията на филмите събра 15 емблематични заглавия на документалното кино с хиляди зрители на  платформата.

Онлайн събитията (общо 11) достигнаха над 50 000 гледания, бяха поканени 20 изключително интересни и значими гости, сред които световноизвестния режисьор Рихард Ладкани, номинираните за Оскар Джули Коен и Бетси Уест и много други изявени личности от България и цял свят, пишат от София ДокуМентал.

Друго важно събитие в рамките на фестивала беше международният уъркшоп за млади кинематографисти с проекти, фокусирани върху човешките права, воден от руския режисьор Асколд Куров.

В уъркшопа взеха участие един проект от България, два от Армения и по един от Турция, Индия и Гърция. Уъркшопът беше изключителна възможност за младите кинотворци да получат препоръки как да подходят към историите си, особено ако са на чувствителни теми. Ще поддържаме връзка с всички тях и ще следим развитието им чрез дейностите на Балканския документален център, уточняват от София ДокуМентал.

На илюстрацията е показана наградната статуетка, създадена от скулптора Drago - PXRN.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: