Интерпол: Престъпните синдикати откриха „течно злато" във ваксините

Интерпол: Престъпните синдикати откриха „течно злато" във ваксините

Освен от организираните престъпни групи заплахата идва и от антиваксърските движения

Доставката на ваксини срещу коронавирус драстично ще увеличи престъпността, заяви генералният секретар на Интерпол Юрген Щок.

„През 2021 г. ваксините ще се превърнат в „течно злато". Те стават най-ценното нещо, което ще бъде разпространявано сред населението през идващите години. Престъпните организации са се подготвили за това", казва Щок (на снимката) пред седмичника Wirtschaftswoche.  

По думите му със старта на доставките на ваксините престъпността ще започне значително да нараства. Не са изключени нападения на транспортни средства, кражба и разрушаване на веригите за доставка на препаратите. На много места корупцията процъфтява и така се получава по-бързо ценният препарат. 

В началото на декември Интерпол предупреди за увеличаването на организираната престъпност заради започналото транспортиране на ваксини срещу COVID-19. По данни на Световната здравна организация по света се наброяват 170 проекта за разработка на ваксини срещу коронавирус.

В Германия за осигуряването на безопасен превоз на препаратите, които ще бъдат съхранявани на тайни места, задействат федералната полиция. Освен заплахата от криминалните елементи расте и опасността от саботажи на антиваксърски движения.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: