Иновативна технология за онлайн изпити получават четири родни училища

Иновативна технология за онлайн изпити получават четири родни училища Снимка: pixabay

Разработеното от шведска компания приложение ще бъде изпробвано първоначално от експериментална група от три софийски и едно пловдивско училище

Сред избраните училища попадат Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън” в София и Езикова гимназия „Иван Вазов” в Пловдив, които са единствените две Google референтни училища в Централна и Източна Европа. Освен тях другите две училища, в които софтуерът ще бъде внедрен, са столичните 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов” и 51. СУ „Елисавета Багряна”.

Приложението вече се използва за провеждане на изпити и национални външни оценявания в Швеция, Норвегия, Испания, Великобритания, Мексико, Чили.

Проектът е подкрепен от Министерство на образованието и науката, Столична община и Столичното РУО. Пилотната му фаза ще се направлява от Център за творческо обучение, който е единствен партньор на Google Cloud със специализация „Образование” в България и региона.

Специализираният софтуер позволява провеждане на изпити, матури и олимпиади, оценяване, събиране на обратна връзка от ученици и учители. Огромното му преимущество е, че спестява много разходи, а в условията на пандемия минимизира и потенциалните рискове от заразяване. Новата технология заключва всички опции на компютъра и автоматично засича параметри като време, използвани ресурси, натискания на клавиши и други. Оценителите вече няма да има нужда да преглеждат хартиени или сканирани писмени работи и да боравят с ключ за отговорите.

Според експерти напълно реалистично е до една година част от изпитите да се провеждат именно по този начин.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: