„Зелен билет" ще се издава по нови правила, реши СОС

„Зелен билет" ще се издава по нови правила, реши СОС

Столичният общински съвет прие мярката „Зелен билет“ да бъде въвеждана при отчитане на фини прахови частици над 150 микрограма на куб. м на две от градските станции, а не както досега - при 200 микрограма. Това съобщава БНР. 

Измерването на замърсяването на въздуха ще бъде за 24-часов интервал, който ще започва от 16,00 часа на предходния ден, за да може гражданите да бъдат информирани своевременно, обясни председателят на Комисията по околна среда Лорита Радева. „Ще може Центърът за градска мобилност и всички органи на Столичната община да предприемат навременни действия", каза Радева. 

Тя подчерта, че гражданите също трябва да са уведомени навреме за предприеманите мерки, „така че сутринта на следващия ден, когато се въвежда мярката за безплатно паркиране в буферните паркинги и „Зелен билет“, да има време те да получат тази информация и да се възползват от тази възможност, а да не излизат с личните си автомобили".  

Срещу закупен „Зелен билет“ на стойност 1 лев гражданите могат да пътуват цял ден по всички линии на обществения градски транспорт. 

Общината ще излиза и с нови призиви при мръсен въздух. Сред тях са децата да не излизат в дворовете на училищата, ограничване на използването на камини с открита горивна камера, в случай че е втори топлоизточник, както и споделено пътуване, придвижване с велосипед или пеша. 

Столичният общински съвет реши също да не намалява такса „Битови отпадъци" за граждани и да не освободи читалищата от такса „Смет" за 2021 г. Така размерът на таксата ще остане същият, както през 2020 г.  

С 3,9 млн. лева ще бъдат увеличени средствата за чистота в града. Така през следващата година те ще са 220,3 млн. лева. В същото време се оказа, че 46% от улиците на София не се мият независимо от пандемията, мръсния въздух, взетите предишни решения и обещанията на кмета Фандъкова. Това съобщи по време на заседанието на СОС общинският съветник Тома Белев, който е получил информацията от столичен инспекторат в отговор на свой въпрос. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: