Решено: 10 дни допълнителен отпуск за учители прекарали Covid-19

Решено: 10 дни допълнителен отпуск за учители прекарали Covid-19 Снимка: unsplash

Всички работещи в образователните институции, преминали през домашно или болнично лечение след заразяване с COVID-19, ще имат право на 10 работни дни допълнителен платен годишен отпуск

Това е регламентирано в нов Анекс към Колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, съобщиха от пресцентъра на КНСБ. Анексът е подписан от образователния министър Красимир Вълчев, лидерът на СБУ д.ик. н. Янка Такева, председателят на Независимия учителски синдикат към КНСБ Аспарух Томов, Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и Асен Александров, лидер на Сдружението на директорите в средното образование в Република България.

При провеждане на обучение от разстояние в електронна среда на учителите се изплащат и 30 лв. месечно за компенсиране на разходите за консумативи. Преподавателите ще получават и по 15 лв. на час за допълнителни консултации на отсъстващи над 10 дни заради заболяване ученици.

В Анекса са посочени и новите минимални работни заплати, за които се договориха МОН и синдикатите. Те влизат в сила с решение на Министерски съвет от 2021 година. Минималното възнаграждение за старши учител и старши възпитател става 1300 лв., за главен учител и главен възпитател то ще бъде 1350 лв. 

В Колективния трудов договор е записан и текст, който задължава министерството и социалните партньори да осигурят устройства за работа в електронна среда.

Важен момент е и инициирането на законодателни промени, с които да се въведат санкции за родителите на ученици, злоупотребили с предоставените им дигитални устройства. Те ще бъдат изключени от социални придобивки. Преди време просветният министър алармира, че има сигнали за случаи, в които родители продават предоставените на децата им устройства.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: