До 150 000 лв. помощ от НАП за малки и средни предприятия

До 150 000 лв. помощ от НАП за малки и средни предприятия Снимка: pxhere.com

За помощта могат да кандидатстват микро, малки и средни предприятия, чиято дейност е засегната от ограниченията заради втората вълна от C)VID-19

Бизнесът ще може да получи до 150 000 лева оборотни средства като помощ от Националната агенция за приходите (НАП). Това стана ясно на съвместна пресконференция на министъра на икономиката Лъчезар Борисов и изпълнителния директор на приходната агенция Галя Димитрова, предаде БНР.

Средствата са от схемата по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” на стойност 156 милиона лева.

От 21 декември ще може да се подават документи за оборотни средства на микро, малки и средни предприятия, чиято дейност е засегната от ограниченията заради втората вълна от COVID-19.

Допустими ще бъдат разходите, които са необходими за преодоляване на недостиг на оперативни средства в резултат на заповедта на министъра на здравеопазването“, обясни министър Лъчезар Борисов.

Ръководителят на НАП Галя Димитрова поясни, че финансовата помощ се изчислява като процент от оборота на конкретните обекти, който е реализиран през периода на 2019 г., съответстващ на периода, през който обектите са преустановили дейност през тази година.

„Ако едно предприятие, да речем, има повече от един обект – един магазин в мол и един извън мол, като съгласно заповедта на министъра на здравеопазването е прекратена дейността на магазина в мола, то ще трябва да подаде заявление за подпомагане само на обекта, който е с преустановена дейност в мола“, добави Милена Кръстанова от приходната агенция.

Помощта за отделните бизнеси може да бъде 10 или 20% от оборота в съответния период.

Срокът за кандидатстване е две седмици, но фактическо плащане не може да има преди одобрение от Брюксел, което се очаква в най-скоро време.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: