Правителството съзнателно не е подкрепило самоосигуряващите се?

Правителството съзнателно не е подкрепило самоосигуряващите се?

България не е включила подкрепа за самонаетите лица в заявката си по инструмента SURE, съобщи Радан Кънев

Българското правителство съзнателно не се е възползвало от възможността да подкрепи самоосигуряващите се лица с европейски средства. За това алармира в социалната мрежа Фейсбук евродепутатът Радан Кънев. 

"Според съобщение на Европейската конфедерация на синдикатите (ETUC), три държави - България, Хърватия и Кипър, не са включили подкрепа за самонаетите в заявките си за подкрепа по SURE -  Европейски инструмент за временна подкрепа за смекчаване на рисковете от безработица при извънредна ситуация  с бюджет от 100 милиарда евро. А инструментът изрично дава такава възможност", казва Кънев. 

"Самонаетите, в т.ч. собственици на малък и семеен бизнес, свободни професии и хора на изкуството, дребни търговци и занаятчии, са сред най-засегнатите от пандемията и здравните мерки срещу нея. Някои държави са включили в плановете си всички самонаети лица, други - само пряко засегнатите (туризъм, ресторанти, артисти и т.н.). Нашето правителство обаче (и не за първи път) пренебрегва тази важна обществена група. Така беше през пролетта, така е и сега...", казва още евродепутатът. 


България е одобрена за заем в размер на 1 млрд. лева по инструмента SURE. С тях е предвидено да се финансира схемата 60/40 (80/20). По тези схеми обаче не могат да кандидатстват самоосигуряващи се лица.  Те могат да кандидатстват по мярката за краткосрочна заетост на Агенция по заетостта, по която вече са изплатени 20,7 млн. лв., съобщават от социалното министерство. 
Самоосигуряващите се лица могат да разчитат и на безлихвен кредит от ББР, допълват от министерството.  

Днес в спешен порядък българското правителство се събра на извънредно заседание заради SURE.  "Максимално бързо предоставяме нашето решение на Народното събрание, за да има възможност в кратки срокове страната ни да започне да прилага инструмента SURE. Така ще допълним националните ни усилия за преодоляване на пандемията и на социално-икономическите й последици за работниците и самостоятелно заетите лица". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното извънредно правителствено заседание. На него министерският съвет прие решение, с което предлага на Народното събрание да ратифицира със закон Споразумението за заем между Европейския съюз като заемодател и Република България като заемополучател.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: