Окончателно: Ваксината AstraZeneca показва около 70% ефективност

Окончателно: Ваксината AstraZeneca показва около 70% ефективност

11 636 участници са били включени в междинния първичен анализ на ефикасността на медикамента

Ваксината срещу COVID-19, разработена от компанията AstraZeneca и Оксфордския университет, показва средна ефективност от 70,4% при обединен анализ на междинни данни от късни етапи на проучванията. Това става ясно от публикация в специализираното медицинското списание The Lancet. 

В публикацията се уточнява, че повечето от доброволците при изпитанията са били по-млади от 55 години, но резултатите досега показват, че ваксината е напълно достатъчно ефективна и при възрастни хора. Регулаторите, които са се запознали със същите проучвания, заявиха, че обмислят да разрешат използването на ваксината на този етап при извънредни обстоятелства. 

При оповестяването на резултатите от междинните опити преди две седмици, изследователите получиха три нива на ефективност на ваксината, като средната бе около 70%, долната - 62 на сто, и най-високата около 90%. От компанията признаха впоследствие, че различни дози погрешно са били използвани в една част от опитите. На някои доброволци е била инжестирана половината от планираната доза, но куриозното е, че точно при тях е отчетена най-високата ефективност. 

Между 23 април и 4 ноември 2020 г. 11 636 участници са били включени в междинния първичен анализ на ефикасността на медикамента, се отбелязва в публикацията. 

На ваксината, разработена от Oxford/AstraZeneka, обаче, се възлагат големи надежди, ако бъде одобрена, защото по предварителни данни тя е по-евтина и по-лесна за съхраняване и транспортиране. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: