Европейските акции поевтиняват заедно с британската лира

Европейските акции поевтиняват заедно с британската лира Снимка: Freeimages.com

Това се случва след неуспех в преговорите между Великобритания и ЕС през уикенда

Европейските акции поевтиняха в понеделник след неуспех в преговорите през уикенда между Великобритания и ЕС, съобщава MarketWatch. 

Съюзът и Обединеното кралство не успяха и този път да постигнат търговско споразумение. 

След пет поредни седмици на повишения индексът Stoxx Europe 600 започна трудно седмицата, отстъпвайки с 0,4%. Акциите на банковия сектор, включително на Lloyds Banking Group, поевтиняват.

Германският индекс DAX и френският CAC 40 отчетоха ограничени спадове, докато британският FTSE 100 UKX леко се повиши на фона на поевтиняване на британската лира.

Британските износители, включително фармацевтичната AstraZeneca, както обикновено извличат полза от поевтиняването на британската лира. Morgan Stanley повиши оценката си за компанията. 

Фючърсите по индекса Dow Jones отстъпиха със 108 пункта.

През уикенда министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън проведе преговори с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Двете страни се опитват да сключат сделка, уреждаща честната конкуренция, механизмите за разрешаване на спорове и риболова. Според съобщения последният въпрос е почти разрешен

Ирландският външен министър Саймън Ковъни каза пред ирланската телевизия RTE , че последният коментар на главния преговарящ от ЕС Мишел Барние е "доста песимистичен". Междувременно вестник The Sun цитира близък до Джонсън източник, според когото Великобритания може да се оттегли от преговорите до "часове".

Трейдърите реагираха на новините за скок от 21% в китайския износ за ноември, в т.ч. 10% увеличение на износа към САЩ. От друга страна Reuters съобщи, че Щатите подготвят икономически санкции срещу още китайски официални лица в отговор на удара на Пекин срещу протестите в Хонконг. 

Очаква се в четвъртък ЕЦБ да продължи капацитета на програмата си за изкупуване на облигации. 

В САЩ се очаква група сенатори и от двете партии да представят законопроект за стимули от 908 млрд. долара към икономиката. Това може да се случи най-рано днес, понеделник.

Цената на акциите на британската фирма за облачни комуникационни услуги IMImobile скочи с 47%, след като компанията за мрежов хардуер Cisco обяви, че ще купи IMImobile за 543 млн. паунда. Това е с 48% над пазарната цена, с която британската фирма затвори петъчната борсова сесия. 

В сектора на компаниите за недвижими имоти, акциите на Countrywide поскъпнаха с 23% до 314 пенса на акция, след като Connells увеличи офертата си за своя конкурент с 30% до 325 пенса. 

Фирмата за частен капитал Alchemy Partners предложи да влее 70 млн. паунда, за да получи контролен дял в Countrywide, а в понеделник обяви, че "обмисля своите възможности".

Акциите на компанията за търговия на дребно Frasers Group поевтиняха с 0,5%, след като фирмата обяви, че води преговори за спасителна сделка за купуване на търговската верига Debenhams.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: