Урсула фон дер Лайен иска да бъде преизбрана отново за ръководител на ЕК

Урсула фон дер Лайен иска да бъде преизбрана отново за ръководител на ЕК

Фон дер Лайен е ръководител на Европейската комисия от 2019 г., мандатът изтича в края на 2024 г.

Според Politico Урсула фон дер Лайен е обявила решението си по време на пресконференция на Германския християндемократически съюз на Германия (ХДС).

Bloomberg пише, че нейната номинация е станала на фона на риска от смяна на ръководството в Европейския съюз и възможен скок в популярността на крайнодесните идеи.

Агенцията пише, че Урсула фон дер Лайен има големи шансове да бъде преизбрана, благодарение на подкрепата на партията ХДС, която може да спечели предстоящите избори в Германия. В същото време тя ще трябва да бъде одобрен и от всички лидери на Европейския съюз, което може да се превърне в проблем за нея, отбелязва Bloomberg.

Официалното номиниране като кандидат за поста шеф на Европейската комисия трябва да се състои на Европейския конгрес на 6-7 март в Румъния. Politico отбелязва, че след като номинацията стане официална, Урсула фон дер Лайен ще трябва да прави разлика между изявленията, които е направила като председател и като кандидат.

По-рано Politico писа, че лидерите на Европейската народна партия са подкрепили кандидатурата на настоящия шеф на ЕК още през октомври 2023 г. В същото време изданието отбелязва, че преизбирането на Урсула фон дер Лайен може да бъде застрашено от недоволството на европейски чиновници на всички нива на изпълнителната власт. Един от източниците на Politico казва, че   фон дер Лайен често действа без консултации със страните членки на ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: