Най-големият дрон в света ще изстрелва спътници в космоса

Най-големият дрон в света ще изстрелва спътници в космоса Снимка: lifeglobe.net

Когато говорим за изстрелване в космоса, най-често във въображението ни изникват образите на вертикално излитаща от космодрума ракета, но съвсем скоро това може да се промени. Компанията Aevum разработи специален дрон за изстрелване на малки сателити, наречен Ravn X, съобщи порталът lifeglobe.net.

Най-големият дрон в света е способен автономно да излита и да каца на писти с дължина само от 1,6 км. За паркирането и поддръжката на летателния апарат е необходим компактен по космическите стандарти хангар с площ малко над 700 квадратни метра.

Масивният дрон е с дължина 24 метра, височина 5,5 метра, а размахът на крилата му е 18 метра. Двигателите работят със същото реактивно гориво като обикновените самолети. Според разработчиците, Ravn X почти не зависи от метеорологичните условия, а по-голямата част от дроновете могат да бъдат изстрелвани повторно.

Ravn X има редица сходни характеристики със системата за изстрелване Virgin Orbit или Stratolaunch, които разработват най-големите самолети в света за изстрелване в космоса от въздуха. За разлика от тези системи обаче, Ravn X не изисква присъствието на пилоти на борда, като по този начин се изключва рискът за живота на пилотите. Освен ползите, свързани с безопасността, авиопаркът с дронове ще може да изстрелва в космоса спътници на всеки 180 минути.

С помощта на новата стартова система ще се улесни достъпът до космоса. Дроновете Ravn X ще са способни с постоянна регулярност да доставят ефективно спътници в орбита.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: