Дронове ще търсят смъртоносни медузи

Дронове ще търсят смъртоносни медузи Снимка: bg.odkurzacze.info

Целта на изследователите е да предпазят хората от сблъсък с опасните мекотели.

Учени ще обучат безпилотни летателни средства да търсят морски оси (Chironex fleckeri) - големи медузи, способни да убият човек за по-малко от три минути. Този вид медузи се считат за едни от най-отровните животни в света. 

 

Обикновено от октомври до май обитават водите на Северна Австралия, като при това се разполагат предимно в спокойните крайбрежни води, така че има много висок риск да се сблъскат с плувци.

 

"Наблюдението с помощта на дронове ще помогне нашите плажове да станат по-безопасни, а спасителите да разчитат по-малко на мрежите, с които хващат медузите", отбелязват изследователите.

 

Точността на дроновете в качеството им на "ловци" на медузи вече е тествана във водите на полуостров Кейп Йорк, като изследователите инсталират там 70-метрови мрежи, след което правят записи с безпилотни летателни апарати. След това затягат мрежите и сверяват резултатите, получени по традиционния и по новия метод на преброяване на медузите.

 

По време на експеримента операторът на дрона записва броя на медузите, наблюдавани при всеки полет. По-късно тези записи се сравняват с броя медузи в мрежите и с постигнатата точност, отчетена при лабораторно преглеждане на заснетите кадри.

 

Изследователите потвърдиха, че преглеждането на записите след полетите е довело до значително повишаване на бързината при откриване на медузите. Снимките определят и влиянието на метеорологичните условия - например облачната покривка и вятъра - върху коефиицента на успешност на безпилотните апарати.

 

В следващия етап на проекта тази техника ще се прилага в центровете Surf Life Saving по крайбрежието на Куинсланд. Изпитанията  ще се финансират от австралийската фондация Australian Lions Foundation и ще започнат през ноември 2020 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: