Дроновете все повече ще навлизат в бизнеса

Дроновете все повече ще навлизат в бизнеса Снимка: pikist.com

През този уикенд близо 28 състезатели ще премерят сили в националното състезание за дронове.

„Вече е въпрос на време да се разработят правила, по които дроновете да участват във въздушния трафик, така че да са безопасни за останалите участници във въздуха и за хората на земята.“ Това каза пред БНР Антон Пулийски, който през последните години е ангажиран с развитието на дрон обществото в България.

 

„Ново законодателство за дроновете ще ни задължи от януари догодина да проверяваме дали машината, която притежаваме, попада под регулация“, предупреждава Пулийски.

 

Вече се водят разговори за създаването на правила за дроновете. Това се случва в рамките на европейски регламенти, които ще влязат в сила в края на тази и началото на следващата година. Европейските правила са оставили доста възможности на държавите да разработят по-детайлни собствени регламенти.

 

В събота и неделя (3 и 4 октомври) предстои близо 28 състезатели да премерят сили в националното състезание за дронове.

 

Дронът обаче не е само спорт, твърди Антон Пулийски. По думите му приложенията на машината се увеличават, а хората започват да възприемат дроновете все повече като част от случващите се промени в средата около нас.

 

„В България имаме възможност да използваме дроновете както за заснемането на различни обекти просто като камера във въздуха, така и за заснемане със специфични сензори във връзка с отчитането на характеристики от почвата, културите в аграрния сектор. Би могло дронът да се използва за обследване на критична инфраструктура – далекопроводи, газопроводи“, пояснява Пулийски.

 

Той е категоричен, че паралелно с нарастващия интерес към дроновете се наблюдават и все повече опити за приспособяване към бизнеса. „Преди три години с българска фирма направихме тестова доставка на бургер с дрон.“

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: