Проектът зад заглавната страница, пълна с имена

Проектът зад заглавната страница, пълна с имена Снимка: New York Times

Представяне на имена от некролози и известия за смъртта от вестници в цялата страна се опитва да рамкира несметна загуба.

Вместо статиите, фотографиите или графиките, които обикновено се появяват на първа страница на The New York Times, в днешното издание (24 май) има само списък: дълъг, тържествен списък на хората, чийто живот е загубен от пандемията на коронавирус.


Тъй като броят на смъртните случаи от COVID-19 в Съединените щати наближава 100 000, брой, който се очаква да бъде достигнат през следващите дни, редакторите на The Times планират как да отбележат мрачния етап.


Симон Ландън, помощник-редактор на бюрото „Графика“, искаше да представи номера по начин, който предава както необятността, така и разнообразието на загубените животи.


Отделите в Times от месеци отразяват пандемията на коронавирус на пълни обороти. Но г-жа Ландън и нейните колеги разбраха, че „както сред нас, така и може би сред широката читателска публика има малко умора от данните“.


Знаехме, че наближаваме този етап - добави тя. - Знаехме, че трябва да има някакъв начин да се опитаме да представим това число.


Поставянето на 100 000 точки или лепенки на страница „всъщност не ви говори много за това кои са тези хора, за живота, който са живели, какво означава това за нас като страна“, каза г-жа Ландън. И така тя излязла с идеята да събере некролози и известия за смъртта на жертвите на COVID-19 от големи и малки вестници в цялата страна и да откъсне ярки пасажи от тях.


Ален Делакеер, изследовател, прегледал различни източници онлайн за некролози и известия за смъртта, причинена от COVID-19, състави списък с близо хиляда имена от стотици вестници. Екип от редактори от целия нюзрум ги прочете и събра фрази, които изобразяват уникалността на всеки изгубен живот:


„Алън Лунд, на 81 години, Вашингтон, диригент с „най-невероятното ухо…“


„Тереза Елои, 63 г., Ню Орлиънс, известна с бизнеса си, изработвайки подробни щифтове и корсажи…“


„Флоренсио Алмазо Моран, 65 години, Ню Йорк, армия с един човек..."


Г-жа Ландън сравни резултата с „богат гоблен“, който не би могла да изтъче сама. 


Марк Лейси, национален редактор, беше предупредил Том Бодкин, главен творчески директор на The Times, че моментът идва. „Исках нещо, към което хората биха се връщали след 100 години, за да разберат спектъра на това, което преживяваме“, заяви г-н Лейси в имейл.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: