Сингапур първи в света одобри продажбата на изкуствено месо

Сингапур първи в света одобри продажбата на изкуствено месо Снимка: pixabay

Сингапур разреши на американския стартъп Eat Just да продава отгледано в лаборатория пилешко месо.

Това е първото разрешение в света за така нареченото чисто месо, което не се получава от заклани животни.

Сингапурската агенция по храните заяви в сряда, че пилето, произведено от Eat Just, отговаря на стандартите за безопасност, отваряйки пътя на американската компания да продава продуктите си.

За разлика от растителните заместители на месото, които са направени от съставки като соя, "ин витро", "клетъчно" или "култивирано" месо се прави от животински клетки, отглеждани в лаборатория. Инвеститорите в подобни проекти са привлечени от това, че резултатът е истинско месо, но без да се убиват животни или да се уврежда околната среда, отбелязва The Financial Times.

Джош Тетрик, съосновател и главен изпълнителен директор на Eat Just, каза:

„За първи път месото от истински животни ще се продава, без да е необходимо да се убива животно или да се отсече дърво“.

Той отбеляза също така, че цените на тези пилешки хапки ще  съответстват на първокласните пилета, когато започнат да се продават в ресторанти в Сингапур „в много близко бъдеще“.

Понастоящем Сингапур, в който живеят 5,7 милиона души, произвежда само около 10% от нужната храна, а останалата част внася.

Според Организацията за прехрана и земеделие на ООН, пилешкото е на второ място в света по обем на производство след свинското месо. Годишно се избиват около 69 милиарда пилета.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: