„Газпром" отчете рекордна загуба за първите девет месеца на 2020 г.

„Газпром" отчете рекордна загуба за първите девет месеца на 2020 г.

Анализаторите на компанията посочват като основна причина последствията от пандемията.

Руският газов гигант „Газпром" отчете рекордна загуба за първите девет месеца на годината, показват отчетите, публикувани на страницата на компанията.  

Нетните приходи на компанията от продажби на газ са намалели с 848 844 милиона рубли, или с около 30% в сравнение със същия период на миналата година, когато са надвишавали 2,8 млрд. рубли. Приходите от продажба на газ на Европа и други страни са намалели с 40% на годишна база, показват данните. Спад с 20% се отбелязва в страните от бившия Съветски съюз и с 6% в рамките на Русия. Общите приходи са намели с 25% до 4,3 трилиона рубли. Чистата загуба на компанията по международните стандарти за финансова отчетност възлиза на 202 207 млрд. рубли.  

Анализаторите на компанията изтъкват в доклад, че рекордно ниските резултати се дължат както на спада на средните цени, така и на спад в продажбите вследствие на намалялото търсене. Като основна причина те посочват пандемията от коронавирус.  

Преди месец „Газпром" обяви, че съкращава инвестициите в газопровода „Силата на Сибир", който доставя руски газ в Китай и се очакваше да достигне пълния си капацитет през 2025 г. Компанията попадна и в центъра на геополитическите спорове между ЕС и САЩ. Администрацията на президента Тръмп наложи рестрикции, с които попречи на завършването на газопровода „Северен поток 2". 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: