Света Лусия спира вноса на птиче месо от Великобритания и ЕС

Света Лусия спира вноса на птиче месо от Великобритания и ЕС

Света Лусия временно ограничи вноса на домашни птици от Обединеното кралство и Европа, позовавайки се на огнищата на птичия грип.


Отделът за ветеринарни и животновъдни услуги към Министерството на земеделието информира местните вносители за мярката в писмо от 26 ноември 2020 г. 
В писмото се отбелязва, че отделът е наблюдавал и оценил настоящата ситуация по отношение на огнищата на птичи грип в Европа и по-специално във Великобритания. 

В писмото се посочва, че в резултат е наложено временно ограничение върху вноса на прясно, охладено и замразено птиче месо от Обединеното кралство и Европа. 
Ограничението се отнася и за вноса на живи птици и яйца за излюпване от Обединеното кралство. 

Според отдела може да се внася преработено месо на домашни птици, съхранявано в херметически затворени контейнери. 
То трябва да бъде придружено от Международен ветеринарен здравен сертификат, издаден от Ветеринарния орган на Обединеното кралство и удостоверяващ, че месото е третирано против вируса. 

Отделът за ветеринарномедицинска и животновъдна дейност заяви, че ще продължи да наблюдава ситуацията и да съветва за всяко по-нататъшно развитие. 

Според центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ азиатските вируси HPAI, H5N1 са заразили дихателните пътища на хората, причинявайки тежки заболявания като пневмония и дихателна недостатъчност и смърт при някои хора.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: