AstraZeneca започва допълнителни глобални клинични тестове на ваксината

AstraZeneca започва допълнителни глобални клинични тестове на ваксината

AstraZeneca се насочва към допълнителни глобални клинични тестове на ваксината срещу COVID-19, за да може фармацевтичната компания да изчисти назрялата несигурност и объркване около достоверността на обнадеждаващите резултати, посочени в настоящите доклади, съобщава Bloomberg. 

С новия глобален тест компанията ще се стреми да потвърди 90-процентната ефективност, отчетена в част от случаите, заяви главният изпълнителен директор Паскал Сорио. Astra предпочита тази опция, вместо да разшири спектъра на отделно проучване, което вече е в ход в САЩ. 

Компанията призна, че по-малката половин дозировка, която изглеждаше първоначално по-ефективна, е резултат на производствено несъответствие. Компанията и нейният партньор, University of Oxford, първоначално не докладваха за грешката и други ключови подробности, увеличавайки безпокойството относно прозрачността на техните проучвания. В понеделник компанията съобщи, че по-малката начална доза, последвана от цяла, е показала 90% ефективност сред участниците.  

Сега, когато открихме, че има по-висока степен на ефективност, трябва да го потвърдим и затова ще проведем допълнителни тествове“, уточни Сорио в първото си интервю след публикуването на данните. Вероятно това ще бъде поредното „международно проучване, но този път може да е по-бързо, защото знаем, че ефективността е висока и се нуждаем от по-малък брой пациенти“. Сорио добави, че не очаква новите изпитания да замразят одобренията на регулаторните органи на ЕС и Великобритания.  

Британското правителство потвърди, че е поискало от здравния регулатор на страната да прецени дали ваксината на Astra е подходяща за временно разрешение. Необичайната стъпка идва, след като кабинетът на Борис Джонсън промени законодателството, позволявайки на Острова да одобри която и да е ваксина преди европейския регулатор, с който Великобритания все още трябва да се съобразява до януари. Британският здравен секретар Мат Ханкок заяви, че е поискал от Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти да определи дали ваксината „отговаря на строги стандарти за безопасност". Обединеното кралство е поръчало 100 милиона дози от ваксината Oxford-AstraZeneca и планира да започне да я разпространява през декември, ако получи одобрение.

Astra и нейният главен изпълнителен директор са подложени на изключителен контрол и наблюдение. Данните от последните етапи на клиничните проучвания първоначално повишиха увереността, че светът скоро ще има множество ваксини за борба с коронавируса след положителни новини и от страна на Pfizer и Moderna. Но оскъдните разкрития на Astra и производственото несъответствие породиха съмнения както сред учени, така и сред инвеститори. Astra и разработчиците й отказаха да предоставят повече данни, преди да бъде рецензиран анализ, който се очаква да бъде публикуван през следващите седмици.  

Ваксината на AstraZeneca е една от трите, които могат да получат одобрение преди края на годината. Тя е по-лесна за съхранение в сравнение с другите две разработки - на Pfizer и Moderna. Компанията обяви, че ще я продава на по-ниска цена по време на пандемията, което означава, че много държави с ниски и средни доходи разчитат на нейния успех. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: