СЗО към човечеството: Не разчитайте на ваксина

СЗО към човечеството: Не разчитайте на ваксина Снимка: pixabay


Човечеството не трябва да разчита на бързото появяване на ваксина срещу COVID-19, тъй  като се оказва, че да се създаде лекарство е много по-трудно, отколкото се очакваше.

Тази песимистична прогноза беше направена от експерта на Световната здравна организация (СЗО) по коронавирус, д-р Дейвид Набаро, съобщава CNN.

Има някои вируси, срещу които все още нямаме ваксини. Не можем да гарантираме, че ваксината изобщо ще се появи или ако се появи, ще премине всички тестове за ефективност и безопасност. Най-вероятно всички ние ще трябва да преболедуваме коронавируса, преди да се появи ваксината“, каза Набаро.

Преди това учените от Центъра за изследване на инфекциозните болести към университета в Минесота предположиха, че COVID-19 ще се задържи още няколко години, така че страните трябва да се подготвят за периодични появи на огнища, без да имат лекарства.

Очаква се сложно сдържане на пандемията поради големия брой безсимптомни пациенти.

Въпреки песимизма на експерта на СЗО, повечето специалисти все пак са уверени, че ваксина в крайна сметка ще бъде разработена. Отчасти защото, за разлика от такива заболявания като ХИВ и малария, коронавирусът не мутира с толкова бясна скорост.

От своя страна директорът на Националния институт по алергия и инфекциозни болести, д-р Антъни Фаучи, предупреди в началото на миналия месец, че светът може повече да не се върне към нормалния начин на живот.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: