Първият ядрен реактор, изграден изцяло в Китай, беше свързан в мрежата

Първият ядрен реактор, изграден изцяло в Китай, беше свързан в мрежата Снимка: Хinhuanet

Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation, CNNC) заяви, че първият ядрен реактор, построен изцяло в страната, вече е свързан към електропреносната мрежа и произвежда електричество. Това съобщава БНР. 

Ядреният енергиен блок от трето поколение е разработен по технологията Hualong One и е разположен в град Фуцин. CNNC отбеляза, че неговото завършване „показва, че Китай вече е нарушил монопола на чуждестранните ядрени технологии и официално се е превърнал в държава с модерни ядрени технически похвати". 

Реакторът и всички основни компоненти са произведени в страната и имат проектиран живот от 60 години. Той разполага със 177 реакторни ядра, които ще бъдат подменяни на всеки 18 месеца. Съоръжението отговаря на най-строгите стандарти за безопасност в света, според CNNC. 

Hualong One е една от най-модерните ядрени енергийни технологии в света, получила е повече от 700 патента и над 120 софтуерни авторски права. В изграждането на блока, започнало през май 2015 г., са участвали близо 10 000 техници и работници. 

Китай планира да завърши втория си ядрен блок Hualong One през 2021 г., като в същото време е в процес на изграждане на още шест проекта по технологията Hualong One в чужбина. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: