Швейцария определи квота за мигранти след Брекзит

Швейцария определи квота за мигранти след Брекзит

След преходния период между Великобритания и ЕС ще бъде разрешено на до 3500 мигранти от Обединеното кралство да живеят и работят в Швейцария. Това обяви швейцарското правителство, съобщава Associated Press. 

Правителството уточнява, че до 2100 британски граждани ще получат разрешение за постоянно пребиваване, а до 1400 - за временно. Вторият вид разрешителни ще важат една година. Мярката обаче няма да засегне британците, които вече живеят в Швейцария и са в заварено положение. 

Разрешителните ще бъдат разпределени между 26-те швейцарски кантона и ще бъдат издавани на тримесечни партиди, което означава, че повечето региони ще могат да издават най-много по няколко десетки на месец. 

Правителството заяви, че мярката е необходима, за "да се осигури нужната гъвкавост на швейцарската икономика", като поясни, че квотата с разрешителните за пребиваване, запазена за британските мигранти, може да бъде включена от 2022 г. в общата квота от 8500 разрешителни за граждани на трети страни, освен ако дотогава не бъде сключено двустранно споразумение с Лондон за уреждане на въпроса. 

С излизането на Великобритания от ЕС гражданите на Обединеното кралство вече няма да влизат в обхвата на спогодбите за свободно движение, сключени между 27-членната европейска общност и Швейцария. 11-месечният преходен период за уточняване на взаимоотношенията между ЕС и Острова изтича на 31 декември 2020 г. Преговорите по условията на Брекзит продължават да се съпътстват от бурни полемики и сътресения в британския политически живот.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: