България може да блокира пътя на Северна Македония към ЕС

България може да блокира пътя на Северна Македония към ЕС Снимка: Министерски съвет

Започването на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС - под въпрос.

България планира във вторник да заяви несъгласието си за започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз. Това се дължи на невъзможността България и Северна Македония да достигнат до споразумение относно историята и езика между двете страни, заяви българският външен министър Екатерина Захариева. 

Очаква се във вторник, 17 ноември, министрите на страните членки по европейските въпроси да обсъдят започването на процедура по стартиране на преговори със Северна Македония относно нейното присъединяване към ЕС. Ако някоя от държавите членки на Европейския съюз гласува против обсъждането, то преговорите не могат официално да започнат. 

България не е съгласна преговорите да започнат, но не е против присъединяването на Северна Македония към ЕС“, заяви министър Захариева пред bTV. 

Захариева допълни, че Северна Македония не изпълнява договора за приятелство и добросъседство, който бе сключен между двете страни през 2017 г., както и че в югозападната ни съседка се ширят политики, основани на омраза срещу българската държава. 

Българските искания към Северна Македония са последната да признае, че нацията и езикът на страната имат български корени, както и да прекрати антибългарската политика на своя територия. От Скопие заявяват, че македонската идентичност и език не подлежат на преговори.

Независимо от преговорите между двете страни, проведени през последния месец с посредничеството на Германия, балканските съседки все още не могат да постигнат споразумение помежду си. Германия се надява разговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС да започнат по време на немското председателство на Съвета на ЕС, което ще продължи до края на настоящата година

Никой не отрича правото им на самоопределение по отношение на нация и език. Но това самоопределение не може да се гради на основата на омраза, кражба на история и отричане на всичко, в което България е имала или има участие“, каза българският външен министър. 

Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев заяви, че е очаквал подобен развой на събитията, като допълни, че все още има време до края на декември за свикване на първата междуправителствена конференция, на която да започнат преговорите за присъединяване.

Очаквам отговорност, знак на приятелство и добросъседство от страна на България. Имаме нужда от помощ, за да вървим заедно по европейския път“, каза пред репортери Заев.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: