Япония: Робот напомня на клиентите да носят маски

Япония: Робот напомня на клиентите да носят маски Снимка: pixabay

В магазин за спортни стоки в Страната на изгряващото слънце отскоро малък робот следи ненатрапчиво и вежливо за спазването на мерките.

„Извинете, че ви безпокоя, но бихте ли си сложили маска?“, пита малкият хуманоид на две колела, като се приближава до клиент, който е без маска. „Благодаря ви за разбирането“, продължава роботът и накланя голямата си кръгла глава, докато човекът срещу него си поставя маската.

Това се случва в спортен магазин в Осака, Западна Япония, като част от експеримент, провеждан от изследователския институт ATR от Киото, който е разработил машината. Роботът е наречен Robovie и се държи изключително учтиво и дипломатично с клиентите. Той разполага с камери и лазери, за да разпознава потребители, които не носят маска или стоят прекалено близо до друг човек – в този случай роботът се приближава до тях и учтиво ги моли да се дистанцират.

Япония като цяло е по-малко засегната от другите страни от пандемията, но в момента отбелязва нарастване на заразените от COVID-19 и в сряда регистрира рекорд от над 2200 нови случая.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: