Няма съгласие на тристранния съвет за увеличаване на минималната заплата

Няма съгласие на тристранния съвет за увеличаване на минималната заплата Снимка: pikist.com

Социалните партньори не постигнаха съгласие на днешното онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество по предложението на правителството минималната работна заплата да стане 650 лв. от 1 януари, вместо досегашните 610 лв. Това съобщи БНР.

КНСБ и Конфедерация на труда „Подкрепа" подкрепиха предвиденото увеличение и дори настояха то да е по-голямо от заложеното с 6,6 на сто.

Работодателските организации обаче се обявиха против административното налагане на минимална работна заплата в днешните икономически условия.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България излязоха с остра позиция, в която предлагат на правителството и на социалните партньори, в случай че кабинетът реши да наложи размер на минималната заплата от 650 лв., считано от 1 януари 2021 г., да бъде отложено въвеждането ѝ за застрашените икономически дейности, където тази предложена минимална заплата надхвърля средния осигурителен доход. От Асоциацията настояват за редица икономически дейности догодина да продължи да важи досегашният размер от 610 лв.

Социалните партньори не постигнаха единодушна подкрепа и по проекта на правителството за отпускане на новата помощ от 24 лв. на ден за работници в неплатен отпуск в затворени със заповед на здравния министър или друг държавен орган обекти, като например нощните заведения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: